
Prepared 29th April 2021 

SHIP OWNERS & RPSL COMPANIES SHALL VERIFY THE REQUIREMENTS VIDE STCW REGULATION I/14, 

PARA 1.1 PRIOR EMPLOYING THE SEAFARER. 

Q1.               Is the DGS Order 16 of 2021 applicable to all Indian seafarers?   

 NO.  

It is applicable to all Seafarers (Indian/foreign) who are in possession of Certificates   

(Certificates of Competency or Certificate of proficiency including DCE’s and Documentary 

evidence) issued by or on behalf of the DG shipping   

 

Q2.              Which Certificates are in the ambit of DGS Order 16 of 2021?    

a.   Certificates of Competency (COC) in accordance with the provisions of Chapters II, III of 

STCW Code. (Masters, Officers) 

b.   Certificate of Proficiency (COP) in accordance with the provisions of Chapter V and VI of 

the code. (PST, FPFF, PSC RB, FRB, AFF, MFA, M-Care) 

c.   Refresher Training Certificates. (PST, FPFF, PSC RB, FRB, AFF, MFA, M-Care) 

d.   Dangerous Cargo Endorsements. (DCE- 1 Basic and Level 2 Advance) 

 

 

Q3.             COP of Able seafarer or Rating forming part of a watch is not covered under DGS 

Order 16 of 2021?   

 

YES.   

Certificates of Proficiency (COP) issued under STCW Regulations II/4, III/4 (Rating forming 

part of Navigational watch or Engine room watch) II/5, III/5, III/7 (Able seafarer Deck, Able 

seafarer Engine, Electro-technical Rating) have NO limitations in terms of validity period. 

These COP’s do NOT require Revalidation or Refresher and hence not in ambit of the Order.   

 

Q4. To take benefit of order 16 of 2021, when do I have to join ship? 

 

Seafarers on board a ship as on 28 April 2021  

OR 

Any seafarer who joins a ship on or before 31 July 2021.               

 

Q5.  As per the Order 16 of 2021 is the validity of all Certificates extended till 31 December 

2021?   

 

        YES 

Certificates of seafarer which have expired or will expire on or before 31 December 2021 

only will stand extended. 



All the seafarers whose COC’s have expired or will be expiring on or before 31 December 

2021 need to be in compliance with requirements of Section A-I/11 of the STCW code. 

i.e. the concerned seafarer shall have Approved sea going service, performing functions 

appropriate to the Certificate of Competency held for a period of at least   

12 months in total during the preceding 5 years OR 

3 Months in total during the preceding 6 Months immediately prior to expiry of certificate.  

 

Q6.                 My Certificate of Competency has expired on 25 February 2021. I fulfil the STCW 

requirements for Revalidation of Certificate, but have NOT applied for revalidation. Will my 

Certificate be extended till 31 December 2021, facilitate my joining a ship?    

 

 YES.     

Provided You join the ship on or before 31 July 2021.  

Q7.               My COC has expired and I do not comply with the STCW provisions (Regulation 1/11) 

for revalidation of the COC. I intend to join ship in June 2021, will my COC be extended till 31 

December 2021?  

NO. 

If the Certificates of Competency have expired and the seafarer does not comply with the 

provisions of STCW convention Regulation I/11, the seafarer’s certificate will not be 

extended/revalidated vide the DGS Order 16.    

 

Q8.                    I am on board a ship now and my COC is valid till 20 May 2021. I am expecting 

relief in February 2022 on Expiry of the Contract. Will my COC as well as COP’s be extended 

till the end of Contract. 

 

Yes.  
The operative part of the order is:  
“Directorate hereby extends all Seafarer COC/COP till 31st December 2021 or one contract, 
whichever is later…” 
Thus, if you join a ship before 31st July 2021 with expiring certificates, then you can continue till 
sign off (always subject to meeting the sea time and experience criteria stated in para 8.1 of the 
order).   
 

 

Q9.          I am on board a ship and my COC is valid till 20 September 2021. I am expecting relief in 

June 2021.After availing of leave can I join a ship in July 2021 without Revalidation of my 

COC for a contract?   

 

Yes. 

As stated in Q8 above, you can sail for one contract or 31st December 2021, whichever is 

later. (Date of joining the ship has to be on or before 31 July 2021) 



        

Q10. I have an Advanced level Oil DCE which has expired on 15th April 2021. I want to join 

as Chief Officer on 15th JUNE 2021. Can I join? 

YES. 

Provided you have Approved sea going service, performing the duties appropriate to the 

tanker endorsement held, for a period of at least 3 months in total during the 

preceding 05 Years. 

If you do NOT have the requisite sea going service on tanker then you need to 

Undertake Advanced Training Course of the tanker.    

 

 

Q11.            I am a Rating/Able seafarer with one year of sea service in last 5 years and do 

not possess any DCE. A company has offered me a job on tanker, can I get a DCE?  

YES.  

You need to undergo three tier training (E-Module of Basic Tanker + Assessment + On-line 

Basic Tanker course from a MTI and Exit examination) as per DGS Order 20 of 2020.  The DCE 

should be issued automatically. 

 

Q12. How do I access the DGS Orders 16 of 2021? 

 Click on the link below 

 

https://www.dgshipping.gov.in/writereaddata/News/202104291019525751475DGSOrderN

o16of2021-28-04-2021.pdf  

  

 

     

 

             

 

             

 

               

 

             

 


